Sport 1, AMC a další kanály zmizely ze služby Digi TV, jejich provozovatele to rozhořčilo

3. září 2018

Vyřazení kanálů společnosti AMC spustilo na facebookovém profilu Digi TV vlnu negativních reakcí. Zákazníci zde v řadě případů hrozí, že vypovědí smlouvu a přejdou ke konkurenci.

Nepříjemné překvapení čekalo od pondělí 3. září na některé klienty společnosti Digi Czech Republic, která je provozovatelem služeb Digi TV a Digi 2 GO. Z obou platforem byly vyřazeny všechny programy, jejichž provozovatelem je firma AMC Networks International – Central Europe. Jedná se konkrétně o Minimax, JimJam, Spektrum, Spektrum Home, CBS Reality, TV Paprika, AMC, Film+, Megamax, Sport 1 a Sport 2.

Digi Czech Republic uvedla, že důvodem k tomuto kroku je zohlednění preferencí zákazníků, kvality a sledovanosti programů. Pro klienty operátora je problémem zejména vyřazení programů Sport 1 a Sport 2, které mimo jiné drží vysílací práva na závody formule 1. Podle Digi nedošlo k dohodě s provozovatelem kanálů, tedy společností AMC. S tím ale firma důrazně nesouhlasí a ohradila se dnes dopoledne proti tomuto kroku tiskovou zprávou.

„Majitel a provozovatel stanic AMC Networks International – Central and Northern Europe (AMCNI CNE) vyjadřuje překvapení nad tímto postupem. Ten je v rozporu s platnými dlouhodobými smlouvami. Vedení společnosti AMCNI CNE také zdůrazňuje, že neočekávané vypnutí porušuje české zákony, jelikož předplatitelé Digi (více než 100 tisíc domácností) nebyli informování s třicetidenním předstihem,“ konstatuje firma v tiskové zprávě.

Společnost, která patří mezi jednoho z největších provozovatelů placených kanálů na českém a slovenském trhu, dále dodává, že má s Digi Czech Republic dlouhodobou smlouvou o distribuci celého portfolia stanic. „Náhlé rozhodnutí společnosti Digi vypnout tyto stanice se uskutečnilo navzdory této strategické dohodě. AMCNI CNE plánuje podniknout právní kroky,“ doplnila firma, která začala od 1. září nabízet stanici TV Paprika v česko-slovenské verzi.

Lze spekulovat, zdali se Digi Czech Republic na tento krok připravovala delší dobu, případně šlo o rozhodnutí v kratším časovém horizontu. Je nicméně zvláštní, že jako náhradu provozovatel služby hned zařadil deset nových stanic, a to Filmbox Extra HD, Filmbox Family, Epic Drama HD, Tuty TV, Fightbox, Food Network, Docubox, Discovery Turbo Extra, E!, Auto Motor Sport a Digi Sport 2 HD, který se přesunul do základního balíčku. Od září jsou také klientům Digi Czech Republic všechny programy skupiny Nova k dispozici pouze v HD kvalitě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související