Spuštění nových DAB+ vysílačů Českého rozhlasu leží na Českých Radiokomunikacích

18. říjen 2023

České Radiokomunikace v současné době intenzivně pracují na přípravě osmi nových vysílačů, které by měly nejpozději do konce letošního roku doplnit síť multiplexu ČRo DAB+. Výstavbu nových lokalit může zkomplikovat například nepříznivé počasí.

Čtěte také

„Předpokládám, že do měsíce by mohlo být spuštěno, ale termín nejpozději do konce roku. V současné době probíhá technická realizace nových lokalit,“ odpověděl Karel Zýka, ředitel úseku Techniky a správy Českého rozhlasu, na otázku z publika, kdy bude vysílání multiplexu ČRo DAB+ v osmi nových kótách spuštěno. Výstavba probíhá na Královéhradecku, Domažlicku, Ústecku, Mostecku, Železnorudsku, Krnovsku, v Moravské Třebové a ve Valašských Kloboukách. Detaily přináší připojená prezentace, která se věnuje 100 letům rozhlasového vysílání u nás.

Příprava nových DAB+ vysílačů Českého rozhlasu probíhá ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Kdy tedy budou nové kóty dokončeny? „Máme potvrzené dodávky anténních systému a vysílačů jako takových. Většinu jich chceme spustit ještě letos, ale je možné, že v některých lokalitách nám spuštění zkomplikuje počasí,“ informoval Marcel Procházka, ředitel právního a regulatórního útvaru Českých Radiokomunikací. Podle Zýky chce Český rozhlas i v této fázi zlepšit posluchačům tzv. indoor poslech, tedy příjem DAB+ uvnitř budov.

autor: lukpo
Spustit audio

Související