Stanice Radiožurnál Sport odstartuje až v příštím roce, nové DAB+ vysílače do podzimu

29. duben 2020

Český rozhlas počítá v letošním roce s rozšířením pokrytí digitálního rádia na 95 procent populace. Po roce 2021 začne omezovat vysílání na středních a dlouhých vlnách a z uspořených prostředků bude financovat právě provoz stávající digitální sítě.

Plánovanou digitální stanici Radiožurnál Sport spustí Český rozhlas až v příštím a nikoliv ještě letošním roce. Za zpožděním stojí světová pandemie koronaviru, která zrušila prakticky veškeré sportovní události včetně Letních olympijských her v Tokiu, s nimiž měl nový program odstartovat. Na veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu to dnes uvedl generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. Spuštění svého sportovního okruhu odložila nedávno i slovenská RTVS.

V průběhu letošního roku plánuje Český rozhlas rozšíření pokrytí multiplexu ČRo DAB+ ze stávajících osmdesáti na pětadevadesát procent populace. Tento nárůst zajistí deset nových vysílačů, o jejichž definitivní podobě se zatím jedná. Karel Zýka, ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu, konstatoval, že rozšířením na 95 % populace se veřejnoprávní médium dostane na prakticky celoplošné pokrytí. K tomuto kroku by mohlo dojít už v létě, nejpozději na podzim.

Zýka dále připomněl některé milníky rozhlasového multiplexu ČRo DAB+, jako je například zahájení pilotního vysílání na pražském Žižkově v roce 2017 nebo rozdělení sítě na dvě části – kanály 12C pro Čechy a 12D pro Moravu a Slezsko. Český rozhlas dále spolupracuje s operátory Teleko digital a RTI cz, kteří šíří jeho stanice Sever, Hradec Králové a Karlovy Vary. Díky DAB+ v současné době šíří Český rozhlas digitálně více než dvě desítky stanic s multimediálním obsahem.

Čtěte také

Šéf techniky Českého rozhlasu připomněl, že vyšší technické zabezpečení stanic umožňuje lépe pracovat se signálem, a to například, co se týká pokrytí. Stávající nastavení umožňuje přibližně dvojnásobné pokrytí DAB+ oproti standardním hodnotám. Český rozhlas používá pro šíření stanic kódování HE-AAC, ve verzích 1 a 2, což je nejlepší možné. „Klíčová je pro nás kvalita zvuku a kvalita signálu. S tímto systémem nakládáme výrazně hospodárně,“ uvedl Zýka.

Roční náklady na provoz stávajících kót a deseti nových vysílačů multiplexu ČRo DAB+ dosáhnou částky přibližně 59 milionů korun, což je podle ředitele Techniky a správy Českého rozhlasu částka, kterou veřejnoprávní rozhlas ročně vyhradí na šíření v pásmu středních a dlouhých vln (AM rozsahy). Právě tuto úplně původní distribuci signálu fungující už od dvacátých let 20. století plánuje instituce po roce 2021 opustit.

V současné době financuje Český rozhlas fungování multiplexu ČRo DAB+ z fondu digitalizace, do kterého jsou vkládány finance mimo provozní rozpočet, takže tato finanční složka není nijak zatěžována. „Tento stav předpokládáme do konce příštího roku. Prostředky z vypnutí středovlnných vysílačů pak chceme vyhradit pro DAB+,“ potvrdil Karel Zýka. K dalšímu rozšiřování uvedl: „V celé Evropě se implementace digitálního rádia děje tržní cestou, cestou postupné evoluce.“

Čtěte také

Ředitel Úseku techniky a správy Českého rozhlasu nepředpokládá, že by se analogové vysílání v pásmu VKV vypínalo. „Platformy FM a DAB+ budou dlouhodobě fungovat vedle sebe. 95% pokrytí populace je pro nás opravdu významný milník. I kdybychom se zde zastavili, tak bychom splnili zákonem stanovené pokrytí pro celoplošné vysílání. Nejstarší platformu, která už dožila, nahrazujeme tou nejmodernější a doplňujeme k tomu vše ostatní,“ konstatoval Zýka.

V souvislosti s rozvojem DAB+ je podle něho třeba dořešit i legislativní otázky. „Jediný celoplošný multiplex, který v současné době funguje, je ten náš, ale z rozhodnutí vlády se jedná o pilotní vysílání, které skončí se závěrem roku 2021,“ upozornil šéf techniky Českého rozhlasu. Do té doby je proto legislativní otázky související s DAB+ vyřešit. Díky této technologii se výrazně otevře prostor pro všechny hráče na trhu. Celoplošně by mohlo být šířeno až osm desítek programů, na regionální úrovni pak stovky programů.

Zavádění digitálního rádia DAB+ pomohou podle Zýky v následujících měsících i politické kroky, které byly učiněny na půdě Evropské unie. Jedná se mimo jiné o povinnou instalaci DAB+ tunerů do základní výbavy vozů ve všech členských státech EU. Česká republika na implementaci této směrnice ještě čeká. Karel Zýka také uvítal, že se na digitální rozhlas podařilo najít po letech konsenzus s komerčními vysílateli. „Analogové licence je třeba prodloužit tak, aby bylo možné nadále zajistit bezpečnou budoucnost rádia jako média,“ dodal.

autor: lukpo
Spustit audio

Související