Švýcarsko diskutuje nad možnostmi dřívějšího vypnutí analogového vysílání VKV

16. červenec 2019

Vládou byl tento krok stanovený na rok 2024 a s vypínáním se mělo začít v příštím roce. Podle nového návrhu už by veřejnoprávní rozhlas vypnul analog v červenci 2022 a soukromí provozovatelé do konce roku 2023.

Švýcarsko by se mohlo dočkat dřívějšího vypnutí analogového vysílání v pásmu VKV a stalo by se tak první zemí na světě, která definitivně opustila analogovou distribuci pro rozhlas. Informovala o tom zpravodajská agentura SDA. Obecně se má za to, že prvenství si v tomto směru odnáší Norsko, což ale není pravda. Místní stanice zde nadále analogovou distribuci využívají a rozhodli se pro ni i v následujících letech. Pásmo VKV tak opustil pouze veřejnoprávní rozhlas a velcí komerční hráči.

Edi Estermann, mluvčí veřejnoprávního média SRG, potvrdil, že v mediální branži se vedou diskuse nad případným dřívějším termínem ukončení vysílání v pásmu VKV. Vládou byl tento krok stanovený na rok 2024 a s vypínáním se mělo začít v příštím roce. Podle nového návrhu už by veřejnoprávní rozhlas vypnul analog v červenci 2022 a soukromí provozovatelé do konce roku 2023. Estermann konstatoval, že SRG je připravena pro předčasné opuštění VKV, bude-li k němu mít celé průmyslové odvětví a jednotlivá média vůli.

autor: lukpo
Spustit audio

Související