Švýcarsko by mohlo výrazně omezit FM vysílání komerčních stanic ještě před rokem 2026

16. srpen 2024

Polovina soukromých rádií ve Švýcarsku plánuje ukončit své FM vysílání již na začátku roku 2025, přestože povinná lhůta k vypnutí je až na konci roku 2026. Tento krok navazuje na rozhodnutí švýcarské SRG ukončit své FM vysílání ke konci roku 2024. Důvodem pro urychlené ukončení je dlouhodobá orientace na digitální vysílání, které přináší nové příležitosti.

Čtěte také

Naopak některá švýcarská komerční rádia se rozhodla podle portálu Persoenlich.com setrvat na FM i po tomto datu, zejména kvůli smluvním závazkům a specifickým podmínkám v jednotlivých regionech. Zástupci vysílacích společností upozorňují, že každé rádio má možnost rozhodnout se individuálně, kdy a jak své vysílání ukončí, přičemž klíčovým termínem zůstává konec roku 2026. Veřejnoprávní SRG vypne FM ještě letos.

Tato situace odráží širší trend digitalizace rádiového vysílání a postupný útlum tradičních FM frekvencí. Očekává se, že většina posluchačů přejde na digitální platformy, což přinese zvýšenou kvalitu signálu a nové možnosti pro vysílací společnosti. Digitální přechod je vnímán jako nevyhnutelný krok vpřed pro celou rozhlasovou scénu. Analogové rádio v letech 2025 až 2031 bude vypínat také německá spolková země Šlesvicko-Holštýnsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související