Švýcarsko omezí analogové FM vysílání částečně už na konci letošního roku

14. květen 2024

Alpská země se sice rozhodla, že z vypnutí analogového rádia pro letošek nakonec ustoupí a posune ho o dva roky, k určitému omezení FM distribuce ovšem nakonec dojde. Tento způsob distribuce signálu má skončit v dálničních a silničních tunelech. Dojde tak ke snížení nákladů na analogovou distribuci, která potrvá ve Švýcarsku do roku 2026.

Čtěte také

„Jak jsme se nyní dozvěděli z různých spolehlivých zdrojů, Federální silniční úřad (ASTRA) hodlá na konci roku 2024 vypnout dodávku FM ve švýcarských národních silničních tunelech. Nabídka DAB je nyní dostatečně rozšířena, aby bylo možné tento krok provést bez váhání. Dlouhodobá souběžná péče s sebou nese velké finanční výdaje. Předčasným vypnutím FM rádia je možné ušetřit peníze na nákladech na údržbu,“ informoval portál DAB-Swiss.

Švýcarsko je první zemí na světě, která plánuje kompletně vypnout analogové vysílání v rozhlasovém pásmu FM. Obecně se má za to, že se tak stalo již v roce 2017 v Norsku, ale není to pravda. Severská země provoz některých méně významných vysílačů, které fungují v řádu jednotek kilowattů, zachovala. Jedná se například o regionální stanice jako Radio DSF, Radio Nordkapp, Radio Sotra, Nea Radio nebo SolørRadioen. Uvádí to databáze FMLIST.

autor: lukpo
Spustit audio

Související