Televize Prima míří do nového sídla, vysílat odtud bude i česká verze CNN

25. listopad 2019

Skupina Prima po 21 letech opouští pražskou Palmovku. Stěhuje se do nového sídla ve Strašnicích. V nově zrekonstruovaných prostorách polyfunkčního objektu Vinice bude skupina Prima disponovat prostory o rozloze 12 500 m2 na 6 podlažích. Kancelářské prostory se nacházejí ve čtyřech nadzemních patrech, technické a provozní zázemí pak ve dvou podzemních podlažích. Kromě třech televizních studií se v budově nachází i šest rozhlasových studií, kavárna nebo dětská skupina Primáček.

Skupina Prima potřetí ve své historii mění sídlo. „Nová adresa vždy pro Primu znamená významný milník. Věřím, že tomu bude i tentokrát. Nové prostory s nejmodernějšími televizními studii započnou další éru našeho zpravodajství i pořadů vlastní tvorby. Do budovy se přesunou obchodní zastupitelství Media Club i rádia společnosti Radio United, a tím se zkoncentrují média skupiny GES pod jednu střechu,“ uvedl Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Hlavní televizní studio navrhoval Jaroslav Holota z kreativního studia Ungroup. Interiér budovy je navržen jednoduše a funkčně, tmavě šedé kovové prvky jsou kombinovány se dřevem. Industriální nádech prostorám dodávají železobetonové konstrukce či chybějící podhledy v kancelářích. Všechny konstrukce jsou zároveň navrženy tak, aby splňovaly požadavky na vyšší akustický útlum vzhledem k televizním, rozhlasovým a nahrávacím studiím.

Osvětlení prostor je zajištěno pomocí LED technologie. V budově je položeno celkem 320 km datových a televizních kabelů a nainstalováno 4300 síťových portů. Nechybí ani velkokapacitní serverovna, k dispozici jsou také tři zdroje energie, které zaručí chod vysílání i v případě přerušení dodávky elektrické energie.

Původně obchodně-administrativní centrum Vinice s navazujícím obytným souborem Palouk bylo postaveno v roce 1998, v té době jednalo o jeden z největších realizovaných architektonických souborů toho typu v Praze. Poté, co se téměř po dvou desetiletích odstěhoval dlouholetý majoritní uživatel, objekt koupila společnost GES REAL, která provedla jeho celkovou rekonstrukci.

Funkční využití budovy je převážně administrativní s doplňkovými službami. Z nové budovy bude od příštího roku vysílat i česká verze zpravodajské televize CNN, na níž právě FTV Prima získala letos na jaře licenci. Stanice bude k dispozici na všech platformách včetně pozemního vysílání DVB-T2. Redakce portálu Digitální rádio předpokládá, že program bude k dispozici ve stejném multiplexu jako ostatní kanály FTV Prima. Termín startu kanálu se stále ladí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související