Testy digitálního rozhlasu DRM v televizním pásmu budou brzy realitou

5. srpen 2022

České Radiokomunikace aktuálně testují na jihu Čech digitální rozhlasové vysílání DRM na středních vlnách. Toto pásmo je standardním prostorem pro fungování této technologie. DRM však může fungovat i v FM pásmu, což také není v některých zemích úplná novinka. Projekt Open Channel nyní chystá posun projektu dále a otestuje DRM v prostředí DVB-T2.

„Projekt Open Channel již rok testuje DRM+ na FM kmitočtu 86,5 MHz - a plánujeme, že v příštím roce 2022/23 budeme také testovat/vysílat digitální rádio s DRM jako službou přes naše dvě platformy pozemního televizního vysílání DVB-T2 a ATSC 3.0 v Kodani (nadále vedle 86,5 MHz),“ napsal ve středu 3. srpna bez bližších podrobností na sociální síti LinkedIn Kenneth Wenzel, projektový manažer a ředitel společnosti Open Media.

Možnost distribuce digitálního rozhlasového vysílání přes DVB-T2 není ničím neobvyklým, ovšem s tím rozdílem, že probíhá přímo na této technologii. Důkazem této skutečnosti je distribuce rádií prakticky ve všech celoplošných multiplexech působících u nás. Česká republika se však vydala jasnou cestou digitálního rozhlasu prostřednictvím technologie DAB+. Důkazem jsou již několik let kroky Českého rozhlasu a následné vypnutí AM rozsahů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související