České Radiokomunikace otestují na jihu Čech digitální rozhlas DRM

12. červenec 2022

České Radiokomunikace spustily na jihu Čech oificiálně od dnešního experimentální digitální rozhlasové vysílání ve standardu DRM. Bude sloužit pouze pro ověření možnosti využití stávajících analogových vysílačů digitálnímu vysílání. Obsahem multiplexu je pouze stanice Radiožurnál. Experiment je aktivitou operátora.

Čtěte také

Testovací vysílání ve standardu DRM v pásmu středních vln bude ověřovat také nastavení různých modulačních parametrů, pokrytí ve dne a v noci, využitelné kapacity sítě nebo odolnost proti rušení.

Testovat se bude i dosah vysílání v závislosti na denní době a podmínkách. Signál je šířen z lokality České Budějovice - Husova kolonie. Vysílač umožňuje přestavbu na digitální technologii. Použit je výkon 3.1 kW na kmitočtu 954 kHz z vertikálního příhradového anténního systému o výšce 107 metrů. Obsahem multiplexu je stanice ČRo Radiožurnál.

DRM, tedy Digital Radio Mondiale je standard, který vznikl jako digitální náhrada analogového rozhlasového vysílání na dlouhých, středních a krátkých vlnách. Hojně se uchytil v Asii, zejména v Indii. Jeho výhodou je pokrytí většího území z jediného vysílače než při analogovém vysílání a s tím související vyšší energetická efektivita. Česká republika se nicméně vydala jasnou cestou digitálního rádia DAB+ a vysílání na jihu Čech je tak nutné brát pouze jako experiment. AM vysílání bylo v Česku ke konci roku 2021 utlumeno.

autor: lukpo
Spustit audio

Související