Towercom počítá s dalším rozvojem DAB+, vysílač Žilina – Krížava může navýšit výkon

13. prosinec 2023

Slovenský telekomunikační operátor Towercom připravuje pro posluchače digitálního rádia DAB+ spuštění dalších vysílačů. Multiplex využívá pro šíření svých stanic primárně Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). V síti je možné naladit i rádio Rock, které tímto způsobem řeší nedostatek FM kmitočtů, a nekomerční stanice Radio Maria a Radio Lumen.

Čtěte také

„Towercom získal nová povolení pro DAB+ vysílače Banská Bystrica - Suchá hora (11C/220,352 Mhz), Banská Bystrica - Laskomer (11C /220,352 Mhz), Ružomberok - Úložiště (8 Mhz), Poprad - Hranovnica (9A/202,928 Mhz) a Spišské Podhradí - TVP Spišské Podhradí (9A/202,928 Mhz),“ uvedl na konci listopadu portál SatelitnáTV. Směřem k posluchačům stanic RTVS v DAB+ na českém území stojí za zmínku i možné navýšení výkonu vysílače Krížava z 2,5 kW na 7 kW.

Některá oprávnění pro Towercom se týkají vysílačů, které jsou již v provozu, další jsou zcela nové. Aktuálně u našich východních sousedů funguje v DAB+ multiplexu Towercomu dvanáct stanic. Hlavním zákazníkem sítě je Rozhlas a televize Slovenska, v nabídce je i rádio Rock a nekomerční náboženské programy Radio Maria a Radio Lumen. Zájem komerčních rádií o DAB+ na Slovensku je prakticky nulový. Privátní stanice se soustředí na distribuci pomocí FM vysílačů nebo online.

autor: lukpo
Spustit audio

Související