TV Nova zpravodajskou televizi nepotřebuje, k divákům dostane obsah moderními cestami

3. květen 2021

Je TN LIVE zpravodajskou stanicí, nebo ne? Mediální skupina Nova vyráží do boje s veřejnoprávním kanálem ČT24 a komerční CNN Prima News jinou cestou než klasickým vysíláním, které známe. Pomohou jí nová média.

Budovat na trhu třetí zpravodajskou televizi ve chvíli, kdy zde má pevnou pozici v klasickém distribučním mixu Česká televize, by nemělo příliš cenu, zvláště ve chvíli, kdy se o její ohrožení snaží i konkurenční CNN Prima News. Přiznal to sám Kamil Houska, ředitel zpravodajství TV Nova. Mediální skupina proto musí jít na svou konkurenci odjinud. Ostatně i Prima označuje svou CNN jako zpravodajskou platformu, kde televize je jen jedním dílkem.

Onou zpravodajskou platformou by tak měla být i TN LIVE. V dnešní době, kdy se už nadobro propojil díky technologiím, jako je červené tlačítko HbbTV nebo IPTV, svět televize a internetu, je v podstatě třeba redefinovat označení zpravodajský kanál. Svou povahou v podstatě TN LIVE bude tento předpoklad splňovat. Pro řadu lidí je dnes už jedno, zdali si video obsah pustí v klasické televizi, případně on-line na počítači nebo jinde.

Čtěte také

TN LIVE nebude televizním kanálem vysílajícím čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu, alespoň taková není zatím jeho mise, na druhou stranu bude zpravodajský tým skupiny Nova sledovat nonstop dění z domova i ze světa a zcela dle aktuálních potřeb tuto platformu oživovat v řádu minut. TN LIVE bude aktivní dlouhodobě, v neaktivních časech ovšem nabídne panoramatickou kameru, konkrétně pohled na Karlův most v pozadí s Hradčany.

Novinka komerční skupiny přechází volně mezi internetovým a klasickým televizním světem. Koncept není zcela originální. Sami tvůrci přiznávají, že se při jeho vzniku inspirovali ve Spojených státech, zejména pak v americké televizi CBS.

Samotné technologie vyloženě neoslní, alespoň ne člověka, který v tomto oboru sleduje vývoj dlouhodobě, Nova má však k dispozici naprosto vše, co pro moderní zpravodajskou platformu roku 2021 potřebuje včetně automaticky ovládaných 4K kamer. Ultra HD snímače budou ještě letos pořízeny v rámci pravidelné technické obnovy do většiny regionálních studií. „4K upgrade“ tak Nova realizuje postupně.

Čtěte také

A nová média? Ta budou pochopitelně hrát významnou roli. Nova zatím nechce upřesňovat, jakým směrem půjde, nicméně stranou nezůstane červené tlačítko a případně ani chytrá zařízení se systémem Android TV, Apple TV nebo klasické aplikace. Konkurenční Prima v případě CNN využívá technologii HbbTV pro svůj videoarchiv, ať už jde o jednotlivé publicistické pořady, nebo třeba společenský magazín Showtime.

„V tomto směru musím být zatím obecnější, ale je to tak. Chceme se soustředit na všechny moderní platformy a technologie. Hodně o tom debatujeme a je to cíl, kam se chceme ubírat. Myslíme si, že televize má i v moderní době velkou budoucnost, že to rozhodně není médium minulosti. Ale také víme, že toto medium bude čím dál více fungovat v propojeni s internetem a všemi dalšími platformami. A to platí i o televizním zpravodajství,“ konstatoval Kamil Houska.

Spustit audio

Související