Ukraińskie Radio také v DAB+ multiplexu polského veřejnoprávního rozhlasu

8. březen 2022

Ukrajinský veřejnoprávní rozhlas je od pátku 4. března k dispozici nejen prostřednictvím privátních DAB+ multiplexů RTI cz, Teleko a Color, ale také u našich severních sousedů. Stanice byla zařazena jako součást digitální sítě Polskie Radio. Důvodem k tomuto kroku je podle Polského rozhlasu exodus ukrajinských uprchlíků právě do této země.

„Polský rozhlas pomáhá Ukrajině všemi možnými způsoby. Náš DAB+ multiplex jsme vyhradili pro potřeby Українське Rадіо. To je další projev naší solidarity s ukrajinským lidem v této dramatické situaci. Sdílením frekvence chceme oslovit co nejvíce ukrajinských občanů, kteří potřebují informace ve svém rodném jazyce,“ uvedla Agnieszka Kamińska, předsedkyně správní rady Polského rozhlasu.

„Je důležité, aby v této situaci i další média, včetně rozhlasových stanic, přicházela s různými iniciativami zaměřenými na naše ukrajinské sousedy. Je to výraz solidarity s nimi, nikoli soutěž,“ doplnila Kamińska. Stejně jako v DAB+ multiplexech RTI cz a Teleko DAB i v síti Polskie Radio je stanice k dispozici v monofonním režimu, v tomto případě s datovým tokem 72 kbps. Operátor multiplexu COLOR DAB+ nabízí stanici ve formátu 64 kbps AAC, stereo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související