Rozhlas a televize Slovenska spouští kvůli situaci na Ukrajině zpravodajský kanál RTVS24, nahradí Trojku

27. únor 2022, aktualizováno

Slovenská veřejnoprávní televize spouští kvůli dění na Ukrajině mimořádně zpravodajskou televizi. RTVS 24 nahradí od pondělí 28. února v 6:00 až do odvolání vysílání okruhu Trojka. Aktuálně s ním počítá na dobu dvou týdnů. Půjde o plnohodnotné celodenní zpravodajské vysílání, které bude pokrývat témata z domova i ze světa, doplněné o publicistické, dokumentární, vzdělávací, diskusní a jiné pořady.

Čtěte také

„RTVS je veřejnoprávní instituce a v kontextu současné mimořádné situace o to citlivěji vnímáme svou celospolečenskou roli a obrovskou míru odpovědnosti vůči veřejnosti. Válka za východními hranicemi Slovenska se dotýká nás všech. Vnímáme silnou polarizaci společnosti v dobách, kdy je mimořádně důležitá jednota, porozumění a soucit a uvědomujeme si i silnou vlnu dezinformací, které významně přispívají k tomuto stavu,“ uvedl generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník.

Vysílání :24 bude živě přinášet zásadní prohlášení představitelů státu k aktuální politické a bezpečnostní situaci. Také bude živě v půlhodinových blocích informovat o tom, co se v současnosti děje zejména na Ukrajině, ale i na Slovensku. Zpravodajský okruh nabídne i diskuse odborníků z řad politologů, sociologů, vědců a samozřejmě politiků.

Čtěte také

Aktuální zprávy budou doplněny i o analýzy a komentáře. Diváci se mohou těšit na proud informací prezentovaných známými moderátorkami a moderátory. Do vysílání :24 budou zařazeny i oblíbené publicistické formáty Reportéři, Občan za dveřmi, Kultura.sk, Svět v obrazech či Slovensko v obrazech. Součástí zpravodajských bloků budou také Zprávy a komentáře, Počasí, sportovní zpravodajství Góly-body-sekundy či Zelená vlna.

„Cílem proudu zpravodajsko-publicistického vysílání je zprostředkovat veřejnosti přístup k aktuálním, ověřeným, spolehlivým a pravdivým informacím během celého dne. Právě v této době je přístup k ověřeným informacím důležitým nástrojem pro sjednocení veřejnosti a zklidnění napjaté situace,“ konstatoval ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Attila Lovász.

„Spuštění nepřetržitého zpravodajského vysílání je podle mě logickým a správným manažerským rozhodnutím, jelikož současné nastavení programových služeb neumožňuje veřejnoprávnímu vysílateli poskytnout v reálném čase dostatečný vysílací prostor k tématu války na Ukrajině. Samozřejmě, že takové rozhodnutí s sebou přináší mnohá rizika, ale během války u našeho souseda si nemůžeme hrát na krásu,“ dodal předseda Rady RTVS Igor Gallo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související