V DAB+ multiplexech RTI cz, Teleko a Color začala vysílat rozhlasová stanice Ukraińskie Radio

4. březen 2022, aktualizováno

Tuzemští operátoři s výjimkou Českých Radiokomunikací zařadili do své programové nabídky DAB+ multiplexů vysílání rozhlasové stanice Ukraińskie Radio. Stanici tak mohou naladit všichni majitelé digitálních rádií, kteří jsou v dosahu některé ze zmíněných sítí.

Čtěte také

Ukraińskie Radio je v rozhlasových sítích označeno jako Radio-UKRAJINA. Rozhlasová stanice je šířena v mono režimu s datovým tokem 48 kbps a kódováním HE-AAC, verze 1 (v síti COLOR DAB+ 64 kbps, stereo). Zabezpečení ukrajinského okruhu je EEP-1A, resp. 3A. Síť RTI cz obsahuje mimo jiné i Český rozhlas Karlovy Vary, nabídka Teleko digital studia Sever a Hradec Králové, u operátora multiplexu COLOR DAB+ stanice ČRo šířeny nejsou.

Operátoři reagují zařazením programu Ukraińskie Radio na právě probíhající válečný konflikt na Ukrajině, kterou vyvolala agrese Ruska, respektive prezidenta Vladimira Putina, a směřování uprchlíků směrem na západ. Stanici je možné naladit také prostřednictvím portálu mujRozhlas, takže je k dispozici i v chytrých televizorech pod červeným tlačítkem HbbTV. DAB+ je v tuto chvíli jediný dostupný prostředek, který umožňoval distribuci okruhu pozemní cestou.

autor: lukpo
Spustit audio

Související