Úspěch DAB+ je výsledkem kolektivní spolupráce, potvrzuje sousední Německo

23. srpen 2021

1. srpna oslavilo Německo deset let od spuštění první celoplošné DAB+ sítě, která dala samotný základ úspěšné rozhlasové digitalizace. Naši západní sousedé potvrzují, že aby technologie uspěla, musí se do celého procesu zapojit všechny klíčové subjekty na trhu.

„Základem dynamického rozvoje nové rozmanitosti v oblasti vysílání je spojenectví všech zúčastněných partnerů a průmyslových odvětví,“ uvedla v tiskové zprávě organizace Digitalradio Deutschland. Jde konkrétně o výrobce elektroniky, provozovatelé DAB+ sítí, ale i regulátory, politiky a pochopitelně veřejnoprávní i soukromé vysílací společnosti. Všechny tyto subjekty už na německém trhu řadu let technologii podporují.

Spolu s desátým výročím první celoplošné DAB+ sítě slaví stejné narozeniny i samotná organizace Digitalradio Deutschland. Politici musí zajistit nastavení tzv. správného kurzu, aby zainteresované subjekty na trhu věděli, kam se bude vysílání dále ubírat. Zatím ani Německo však nemá jasno, zda se analogový signál v pásmu VKV/FM vypne. Významným milníkem v rozvoji DAB+ však byla nutnost vybavit tunery všechny nové vozy po celé EU.

autor: lukpo
Spustit audio

Související