Uvidí Češi fotbalové Euro 2020 ve formátu Ultra HD? Nadějí je opět turecká veřejnoprávní televize

17. březen 2021

Turecká veřejnoprávní televize TRT přinesla v letech 2016 a 2018 fotbalový šampionát Euro v nejvyšším, Ultra HD rozlišení. Loňský ročník, který byl nakonec přesunut na letošek, konkrétně 11. června až 11. července, bude vysílatelům opět k dispozici ve 4K. Šance pro zájemce z Česka tak existuje.

Veřejnoprávní televize TRT je oficiálním vysílatelem fotbalového Eura pro Turecko a distribuční práva už se jí podařilo získat koncem roku 2017. Důvodem, proč se o této skutečnosti zmiňujeme, je skutečnost, že TRT je technicky schopna nabídnout přenosy v nejvyšším rozlišení Ultra HD/4K. Signál programu TRT 4K je navíc na satelitu nekódovaný a pokrytí Českou republikou je prakticky bezproblémové. Jedinou překážkou tak může být skutečnost, že program je distribuován přes neatraktivní družici Turksat 3A.

Satelitní vysílání v tomto případě opět potvrzuje, ač se to některým držitelům práv v Česku nemusí líbit, že nezná a nerespektuje hranice. Překážkou bývá vždy pouze skutečnost, že tuzemský divák není v drtivé většině případů pro příjem těchto družic vybaven. Zatímco satelity Astra jsou zaparkované na pozicích 23,5 a 19,2 stupně východně, Turksat najdeme na 42 stupních východně. Fotbalové Euro se bude vysílat ve 4K rozlišení i v sousedním Německu, jak informoval portál Area DVD, bohužel nikoliv na veřejnoprávních kanálech.

Euro 2020 se objeví i na dalších UHD kanálech dostupných v Evropě, nicméně jejich signál je kódován a oficiální cestou tak nejsou v České republice k dispozici. V souvislosti s fotbalovým svátkem měla zájem otestovat opět 4K formát i polská veřejnoprávní televize TVP. V tuto chvíli zatím není jisté, zdali se tak skutečně stane a vysílání bude oživeno. Distribuce 4K signálu prostřednictvím experimentálního DVB-T2 multiplexu v Katovicích by ale pochopitelně mohlo být zajímavou motivací pro část diváků například na Ostravsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související