V Bavorsku jsou pokryty signálem DAB+ rádia více než dvě desítky tunelů, další se plánují

6. leden 2021

Pokrytí tunelů signálem digitálního rádia významně zvyšuje v Bavorsku jejich bezpečnost. Řidiči mají k dispozici i dopravní servis TPEG určený navigačním systémům. Doposud se na nákladech podíleli zejména provozovatelé jednotlivých programů.

Německá spolková země Bavorsko měla ke konci listopadu loňského roku pokryto signálem digitálního rádia DAB+ čtyřiadvacet silničních tunelů a další jsou v plánu. V rozhovoru pro portál Meinungsbarometer.info to uvedl Siegfried Schneider, předseda bavorského mediálního regulátora BLM. Řidiči zde mají obvykle k dispozici signál národní sítě Bayern na kanálu 11D a vybrané regionální multiplexy. V některých tunelech je pak k dispozici i první celoplošná nabídka na kanálu 5C. Podporován je i dopravní servis TPEG.

Směrnice RABT 2006 týkající se vybavení silničních tunelů prozatím hovoří pouze o zapojení analogového systému VKV, neboli FM. Z tohoto důvodu by ji bylo zapotřebí novelizovat. Zároveň by se tak zajistilo i financování potřebného vybavení, které doposud leželo zejména na jednotlivých vysílatelích. Aktivita by měla vycházet však ze samotné ústředí dané spolkové země. Pokrytí tunelů DAB+ se významně podílí na bezpečnosti silničního provozu, proto by tyto náklady neměly nést výhradně provozovatelé rozhlasového vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio

Související