V Bavorsku testuje nová digitální rozhlasová síť na kanálu 10D

6. květen 2022

V sousedním Bavorsku byly tento týden zahájeny testy nové digitální rozhlasové sítě společnosti Bayern Digital Radio. DAB+ multiplex funguje aktuálně ze dvou vysílačů, a to Wendelstein s 10 a Büttelberg s 2 kW. Součástí sítě jsou v experimentálním režimu rozhlasové stanice M94.5 a max neo.

V rámci experimentálního DAB+ multiplexu, který bude s velkou pravděpodobností zachytitelný i na omezeném území Čech, se plánuje komplexní testování služby varování před katastrofami EWF (Emergency Warning Functionality). Systém EWF, na jehož vývoji sehrál klíčovou roli Fraunhoferův institut pro integrované obvody (IIS) v Erlangenu, bude úzce spolupracovat se společnosti s Bayern Digital Radio GmbH a dalšími partnery.

Dalším okruhem je testování datových služeb v oblasti TPEG Emergency Alerts and Warnings (EAW). Tato aplikace poskytuje cestujícím upozornění na katastrofy s minimálním rozptylováním od provozu na navigačních zařízeních. Realizace probíhá v závislosti na místě a v různých jazycích a umožňuje informace o objížďce pro postiženou oblast. TPEG-EAW lze distribuovat prostřednictvím DAB+ nebo mobilních sítí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související