V Belgii skončil od ledna maloobchodní prodej rádií bez DAB+

23. leden 2023

Belgie je další evropskou zemí, která si v souvislosti s implementací evropské směrnice prosadila nejen povinnou instalaci DAB+ tunerů do základní výbavy nových automobilů, ale také zákaz prodeje výhradě analogových rádií koncovým zákazníkům.

Členské země EU měly v rámci implementace do lokálních legislativ na výběr povinnou a nepovinnou část nové Evropské směrnice. V rámci té první byla stanovena implementace digitálních tunerů DAB/DAB+ do nových automobilů. V nepovinné části byla možnost zákazu prodeje výhradně analogových FM přijímačů na prodejnách menších i velkých společností, takzvaný maloobchod, koncovým zákazníkům.

Jak upozornil mimo jiné portál RedTech, Belgie se s platností od 1. ledna 2023 rozhodla pro obě varianty. Tamní obyvatelé si tak mohou být jisti, že na prodejnách už na výhradně analogová rádia bez podpory DAB+ nenarazí. V České republice se bohužel tuto možnost prolobbovat nepodařilo. Stejnou povinnost pro prodejce zavedla kromě Belgie z evropských zemí například i Itálie, kde je Rai taktéž velkým podporovatelem DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související