V multiplexech RTI cz a Teleko DAB začala vysílat tuzemská rozhlasová stanice Rádio Ukrajina

4. květen 2022

Rozhlasová skupina Media Bohemia začala šířit prostřednictvím DAB+ multiplexů operátorů RTI cz a Teleko digital svou tematickou stanici Rádio Ukrajina. Pokud chtěl provozovatel zajistit kvalitní pokrytí pozemním signálem, jiná volba než DAB+ pro něho nepřipadala v úvahu.

Rádio Ukrajina získalo licenci pro DAB+ distribuci na posledním zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), které se konalo minulý týden. Provozovatel programu tehdy na přímý dotaz, v jakých sítích bude stanice šířena, odpověděl neurčitě, že jeho distribuce je teprve v přípravě. Rádio Ukrajina nahradilo v obou sítích vysílání ukrajinského veřejnoprávního rozhlasu. Stanici UA1 je možné nadále naladit v multiplexu ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent populace.

Aktuálně je tak v sítích RTI cz i Teleko DAB k dispozici sedm programových pozic. Rádiu Ukrajina je vyhrazen datový tok 48 kbps s kódováním HE-AAC, použito je zabezpečení signálu EEP 1-A. V rámci radiotextu je vysílána informace: „Ukrajinské vysílání z České republiky“. Součástí slideshow je pouze logo rádia, které odkazuje na podporu Ukrajiny, identifikátor programu je ve tvaru srdce, jeho název pak v azbuce. Mluvené slovo je ve vysílání doplněno písničkami.

autor: lukpo
Spustit audio

Související