Rozhlasová skupina Media Bohemia spustila na webu Radio Ukrajina

22. březen 2022

Dnes ráno zahájilo vysílání Rádio Ukrajina, které vysílá v ukrajinštině. Určené je především pro uprchlíky, kteří do Česka utekli před válkou na Ukrajině. Za rádiem stojí mediální skupina Media Bohemia, do které patří mimo jiné Rádio Blaník či Hitrádia. Zájemci si jej mohou poslechnout na webu radioukrajina.cz nebo v aplikaci pro poslech rádií v mobilních telefonech.

Čtěte také

On-air manažerkou je Natalija Čuriková, která působila jako novinářka v ukrajinské redakci rádia Svobodná Evropa a v ČR žije 27 let. Rádio vytváří vlastní autorský obsah. Posluchači mohou ve vysílání slyšet aktuální zprávy z Ukrajiny a praktické informace důležité pro život v Česku. Ve vysílání zazní ukrajinská hudba i pohádky, protože velkou část válečných uprchlíků v ČR tvoří děti.

Dále nebudou chybět poradny s experty z různých oborů a duchovní promluvy. Čuriková agentuře ČTK řekla, že do vysílání plánují zařadit také rozhovory s Ukrajinci, kteří už v Česku nějakou dobu žijí a mohou se podělit o své zkušenosti.

„Doufám, že budeme moci dát čas nějakému kulturnímu programu, historii česko-ukrajinských vztahů," doplnila. Zahájení vysílání se zúčastnili ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministr kultury Martin Baxa (ODS). Podle velvyslance je rádio dalším rozměrem české pomoci Ukrajině.

Čtěte také

„Má to význam nejen pro Ukrajince, kteří tady žijí, i když pro ně je to nejdůležitější. Oni potřebují, aby zůstávali v informačním spojení se svou vlastí, potřebují, aby aspoň v těch prvních krocích dostávali informaci ve svém rodném jazyku," uvedl Perebyjnis, který ve vysílání po deváté hodině promluvil. Doufá v to, že prostřednictvím rádia se budou moci Češi také seznámit s ukrajinskou kulturou.

Rádio podle zástupců Media Bohemia vzniklo během tří týdnů. „V tuto chvíli náš tým tvoří deset ukrajinských moderátorů, z nichž někteří ještě před třemi týdny žili na Ukrajině," uvedla Čuriková. Redakce se bude starat také o web a sociální sítě rádia. Podle Michala Merendy ze skupiny Media Bohemia spuštění předcházela náborová kampaň na pracovníky rádia, do které se přihlásily desítky zájemců.

Čtěte také

Vybraní uchazeči museli stejně jako standardní moderátoři a zprávaři absolvovat hlasové zkoušky a naučit se zacházet s rozhlasovou technikou. "S každým z nich máme uzavřenou smlouvu, jejich honoráře se neliší od honorářů ostatních kolegů," řekl ČTK Merenda. Velká část pracovníků podle něj neměla předchozí novinářské zkušenosti.

Zájemci mohou v České republice poslouchat také přímo vysílání ukrajinského veřejnoprávního rozhlasu, které bylo v uplynulých týdnech zahájeno jak v rámci tuzemských DAB+ multiplexů a v DVB-T2 síti 23 Českých Radiokomunikací, tak i na portálu mujRozhlas. Český rozhlas připravil pro uprchlíky z Ukrajiny celou řadu aktivit, z nichž řada je směrována právě ke zmíněnému webu.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související