V Nizozemsku rozjel testy digitálního rádia další operátor

20. únor 2019

Operátor se v rámci zkušebního zaměřuje zejména na indoor příjem, tedy pokrytí signálem uvnitř budov. Oblasti pokrývá z nízkovýkonných stanovišť.

Společnost Radio Netwerk Nederland zahájila testy digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+ pro několik nizozemských regionů. Cílem je zajistit kvalitní pokrytí DAB+ signálem pro komerční vysílatele, kteří nemají zájem o šíření signálu v celoplošných sítích. Vysílače fungují s nízkým výkonem a cílí na konkrétní oblasti. O zahájení testů, které budou probíhat maximálně osm týdnů, informovala na svém webu Nizozemská radiokomunikační agentura. 

Operátor se v rámci testů zaměřuje zejména na indoor příjem, tedy pokrytí signálem uvnitř budov. Telekomunikační firma se zaměřila nejen na vytipování jednotlivých objektů, ale také vysílacích technologií. Probíhají zkoušky různých zařízení a zároveň jsou předběžně vyčíslovány náklady na fungování takových vysílačů. Ministerstvo hospodářství a klimatu, pod které tato problematika spadá, již zkoumá možnosti, za jakých by bylo možné spustit ostrý provoz v takzvané „šesté vrstvě DAB+“.

autor: lukpo
Spustit audio

Související