V Olomouci může odstartovat nové Radio Metropole, nabídne mix hudby a informací

15. duben 2021

Spolumajitel Rádia Haná Pavel Foretník a jeho syn David chystají novou rozhlasovou stanici pro Olomouc. Rádio Metropole má nabídnout mix hudby a informací, primárně se zaměří na posluchače ve věku od 13 do 33 let s přirozenými přesahy. Potřebnou FM licenci už stanice získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Radio Metropole bude vysílat v Olomouci na kmitočtu 92,0 FM z lokality Slavonín, a to výkonem 50 Wattů. Podle vyjádření spoluautora projektu Marka Bergera, který je zároveň programovým ředitelem Rádia Haná, by nová stanice měla přinést, jak z jejího názvu vyplývá, ryze metropolitní formát. Vznik programu podpořila také Univerzita Palackého v Olomouci.

„Nabídneme městské informace, studentský život, přesah do nových médií a sociálních síti,“ sdělil portálu Digitální rádio Berger. Stanice má přinést formát, který v regionu chybí a zároveň nepůjde do ostrého souboje s hráči, jako jsou například Evropa 2 nebo Fajn Rádio. „Chceme dát prostor nezávislé scéně, žánrům jako je chillout nebo regionálním umělcům,“ upřesnil spoluautor projektu.

Vysílání stanice má být rozděleno do tematických bloků. Podíl mluveného slova se bude pohybovat mezi třinácti a třiatřiceti procenty, obsah vysílání by měl být plně autorský. Stanice plánuje podpořit bezplatně charitativní organizace nebo menšiny. Vysílání Radia Metropole má mít zejména edukativní rozměr. Druhým žadatelem, který usilovat o tento volný kmitočet, bylo dopravní Rádio Dálnice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související