Digitální rozhlas DAB+ se rozšířil do Olomouce, svůj multiplex tu spustil operátor Teleko digital

7. srpen 2019

Majitelé digitálních přijímačů mohou v části Olomouckého kraje nově naladit stanice Českého rozhlasu, Pigy Rádio, Rádio Proglas, Rádio Samson, Seejay Radio a hitový okruh DAB plus TOP40.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ je možné od dnešního dne naladit také v Olomouci. Operátor Teleko digital spustil svůj multiplex z budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje. Nový vysílač funguje na kanálu 12B a jeho výkon je 1 kW. V databázi Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) už je nový kmitočtový příděl zanesen jako Regionální síť 1B. Nedávno operátor začal působit na kanálu 5D v severočeském Liberci, kde toto vysílání nahradilo šíření v původním L-pásmu.

Díky nově spuštěnému vysílači si mohou obyvatelé Olomouce naladit v digitálním módu stanice Českého rozhlasu, Pigy Rádio, Rádio Proglas, Rádio Samson, Seejay Radio a hitový okruh DAB plus TOP40, který speciálně pro tuto technologii vyrábí západočeská společnosti RTI cz. DAB Plus TOP40 je proto k dispozici i v jejím multiplexu. Svůj multiplex bude mít v Olomouci i Český rozhlas. Do konce letošního roku zde budou moci majitelé digitálních rádií naladit terestrickou síť ČRo DAB+ na kanálu 12D z kóty Radíkov.

autor: lukpo
Spustit audio

Související