V Paříži, Nice a Marseille získalo povolení pro DAB+ téměř 70 rádií, zájemců byla více než stovka

26. srpen 2019

Francie hledala několik let potřebný hnací motor pro DAB+, kterým se nakonec stalo výběrové řízení na obsazení volné datové kapacity ve dvou národních multiplexech. Toho se úspěšně zúčastnil jak veřejnoprávní rozhlas, tak i významné komerční stanice.

Velký zájem vysílatelů vzbudilo výběrové řízení francouzského regulátora CSA týkající se obsazení volné kapacity v DAB+ multiplexech pro města Paříž, Nice a Marseiile. Celkem se do něho přihlásilo více než sto rozhlasových stanic, vyhovět bylo možné téměř 70 z nich. Ostatní žádosti trpěly určitými právními nedostatky nebo chybami v žádostech o udělení licence. Seznam úspěšných kandidátů zveřejnil na webu přímo regulátor CSA.

Paříž, Nice a Marseille byly prvními francouzskými městy, kde se začalo již v roce 2014 digitálně vysílat, několik let se však země trápila s chybějícím hnacím motorem technologie. Tím se stal krok regulátora CSA, kterým bylo vyhlášení výběrového řízení na obsazení kapacity dvou národních multiplexů. Do něho už se přihlásil nejen veřejnoprávní rozhlas, ale také významní komerční hráči. Digitalizace rádia tak rázem ve Francii nabrala správný směr.

autor: lukpo
Spustit audio

Související