V Rakousku vznikne po letech nové celoplošné rádio, kvůli nedostatku kmitočtů využije i DAB+

22. únor 2019

Jen díky DAB+ si budou moci stanici naladit od začátku posluchači ve Vídni, Linzu i Grazu a širokém okolí, celkem okolo 60 % populace. Nový program se zaměří na hudbu od osmdesátých let po současnost.

V Rakousku začne vysílat historicky druhá celoplošná privátní stanice. Doposud si tento luxus mohla dopřát pouze veřejnoprávní média z rodiny ORF a soukromá síť Kronehit. Provozovatelem nové stanice bude Mediengruppe Österreich, která již stojí za projektem Antenne Salzburg a také okruhem oe24. Ten je známý ve své televizní podobě i divákům na satelitu Astra. Z důvodu nedostatku kmitočtů využije nová stanice nejen pásma VKV, ale také distribuci skrze digitální rádio DAB+. O novém projektu informoval ve čtvrtek list Der Standard.

Nová stanice má od udělení licence na zahájení vysílání období devíti měsíců, takže posluchači se jí dočkají ještě do konce letošního roku. Podle provozovatele by se tak ale reálně mělo stát před letními prázdninami. Co se týká samotného programu, stanice bude zaměřena na hity od začátku osmdesátých let po současnost a věnovaná bude široké skupině posluchačů ve věku od 14 do 59 let. Konkurenční Kronehit se soustředí na mladší publikum, naopak Hitradio Ö3 jako vlajková loď ORF má širší záběr. Kromě VKV a DAB+ se stanice objeví také na internetu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související