Valné shromáždění WorldDAB potvrdilo pokračující expanzi digitálního rádia

7. listopad 2019

Francie pokračuje v expanzi DAB+ po celé zemi, Švýcarsko již rozhodlo o definitivním konci VKV/FM nejpozději v roce 2024. Evropské státy se musejí připravit na implementaci nařízení Evropského parlamentu týkající se instalace digitálních tunerů do základních výbav automobilů.

Valné shromáždění organizace WorldDAB, které proběhlo v uplynulých dnech v Bruselu, potvrdilo pokračující expanzi digitálního rádia DAB+ v evropském regionu i mimo něj. Francie dala jasný závazek, že do konce příštího roku bude tato technologie dostupná na celostátní úrovni formou národního multiplexu. Švýcarsko vypne analogové vysílání v pásmu VKV/FM nejpozději v roce 2024. Nejdůležitější je však povinná instalace digitálních tunerů do základní výbavy vozů od roku 2021, a to v celé Evropské unii.

„Posledních dvanáct měsíců bylo pro digitální rozhlas DAB+ v Evropě velmi vzrušujících. (..) Evidujeme také rostoucí počet trhů, které se chystají zveřejnit národní pravidla, aby rozhlasové přijímače spotřebitelů byly digitální,“ uvedl Patrick Hannon, prezident WorldDAB, a doplnil: „Jedním z našich klíčových úkolů bude nyní pomoc členským státům EU pochopit, přizpůsobit a přenést evropskou směrnici do vnitrostátních právních předpisů.“ Jedná se právě o ono nařízení Evropského parlamentu s instalací digitálních tunerů do automobilů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související