Ve Švýcarsku se nic nemění, analogové vysílání VKV skončí nejpozději v roce 2024

2. září 2019

Rok 2024 jako nejzazší možný pro vypnutí VKV zopakoval v rámci Švýcarského rozhlasového dne v Curychu zástupce regulátora BAKOM Bernard Maissen.

Švýcarsko nadále směřuje postupnými kroky k plné digitalizaci rozhlasového éteru. Alpská země se jako první na světě rozhodla pro vypnutí všech vysílačů v pásmu VKV/FM nejpozději do roku 2024. Původní závazek, který tak byl předběžně stanoven již v roce 2014, bude splněn. Naopak Norsko, které již analogové vysílání VKV vypínalo v roce 2017, nechává nadále v provozu některé místní vysílače, celoplošné veřejnoprávní a komerční stanice jsou již na tomto kmitočtovém rozsahu vypnuty.

Rok 2024 jako nejzazší možný pro vypnutí VKV zopakoval v rámci Švýcarského rozhlasového dne v Curychu zástupce regulátora BAKOM Bernard Maissen. Analogové vysílání už v tuto chvíli přijímá pouze pětatřicet procent populace, o něco méně pak preferuje poslech rozhlasu skrze IP nebo digitální televizi. Digitalizace rozhlasového éteru pokračuje v alpské zemi uspokojivým tempem a podle předpokladů není třeba se obávat výraznějšího negativního dopadu na populaci, který byl v minulosti kritiky zmiňován právě v Norsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související