Ve Švýcarsku se prodaly přes čtyři miliony digitálních rozhlasových přijímačů

21. únor 2019

Alpská země už nyní v podstatě splnila podmínku pro vybavenost nových vozů digitálními tunery. Je jich jednadevadesát procent.

Do konce loňského roku se prodaly ve Švýcarsku více než čtyři miliony rozhlasových přijímačů s podporou technologie DAB+. Vyplývá to z informací, které minulý týden zveřejnila tamní Mediální kancelář DAB+. Ta vychází ze statistik trhu, mimo jiné regulátora BAKOM. Třiatřicet procent švýcarských domácností přijímá rozhlasové vysílání přes DAB+, pouze osmnáct procent se spoléhá výhradně na analogové rádio. V příštím roce začne Švýcarsko s vypínáním velmi krátkých vln (VKV/FM).

Švýcaři poslouchají rozhlasové vysílání v průměru sto minut denně, přičemž čtyřiašedesát z toho digitálně. V alpské zemi mají téměř stejný podíl jako u DAB+ i operátoři kabelové nebo IPTV a také internet. O poklesu poslechu VKV vysílání svědčí fakt, že v předchozím roce byl podíl této technologie na hodnotě 24 %. DAB+ v základní nabídce už má přes 90 % nových vozidel, což je šestiprocentní nárůst. Podmínka platná v EU od roku 2020 už je nyní ve Švýcarsku prakticky splněna.

autor: lukpo
Spustit audio

Související