Veletrh CES 2019 představí také několik novinek v oblasti kódování audia

7. leden 2019

Novinky budou zaměřené mimo jiné na řidiče, konzumaci obsahu na mobilních zařízeních a lehce se dotknou i digitálního rádia DAB+.

Kromě řady výrobců elektroniky, kteří budou prezentovat novinky v oblasti domácí elektroniky, se na veletrhu CES představí i inovace ze světa zvuku. Návštěvníci se budou moci seznámit například s formátem MPEG-H. Jednou z výhod je například úprava hlasitosti doprovodného komentáře, který může posloužit mj. jako audiopopis. Divák si také může dle potřeby uzpůsobit zvukový mix programu na jednotlivých zvukových stopách – bez ohledu na koncové zařízení. S nasazením tohoto audia se počítá při distribuci Ultra HD kanálů v pozemním vysílání.

Další novinka, kterou přiveze prezentovat společnost Fraunhofer IIS, je Sonamic Loudness. Jedná se o konzistentní nastavení hlasitosti mezi různými rozhlasovými stanicemi nebo zdroji signálu. Sami řidiči vědí, že někdy značně odlišná hlasitost může při řízení způsobit nepříjemné překvapení. Novinka má především za cíl soustředění řidiče na samotnou jízdu. Frauhofer IIS také představí řadu mobilních telefonů Android Pie s podporou kodeku xHE-AAC. Toto kódování představuje maximální efektivitu práce s audiem o datových tocích 12 a 500 kbps. Toto kódování je vhodné i při použití v digitálním rozhlasovém vysílání DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související