Veletrh IBC potvrdil rozvoj digitálního rádia DRM, tradičně mimo evropský region

14. říjen 2019

Digitálnímu rozhlasovému vysílání DRM se daří v Číně nebo Indii, rozvoj se ale očekává také v dalších asijských zemích včetně Ruska a také Africe.

Vedle digitálního rozhlasu DAB+ se úspěšně rozvijí také technologie DRM. Jde ovšem o země mimo evropský region, zejména Čínu a Indii. Potvrdil to nedávno konaný veletrh IBC. Jak upozornilo konsorcium DRM, návštěvníci akce, kterou pořádala společnost Nautel, se mohli seznámit například s pokročilou modulací pro pásmo VKV/FM, která umožňuje šířit z jednoho fyzického vysílače šířit více digitálních kanálů.

Fraunofer IIS pro změnu přišel s odbavovacím systémem ContentServer R7, který umožní jednotnou hlasitost různých složek v rámci jednoho programu i několika stanic a zvyšuje signálovou odolnost pomocí záložního zdrojového kódování. Nizozemská společnost Nedis a firma Starwaves přišly s novou podobou širokopásmového přijímače. Předsedkyně konsorcia DRM Ruxandra Obreja hodnotí veletrh IBC 2019 jako skvělý a vítá rozšiřování technologie v Číně, Indii i dalších asijských zemích, Rusku i Africe.

autor: lukpo
Spustit audio

Související