Veřejnoprávní rozhlas MDR plánuje nový vysílač pro Durynsko

18. srpen 2023

Další vysílač, který má zacelit mezery v pokrytí durynského veřejnoprávního multiplexu, připravuje německá MDR. Nový vysílač Altenburg by měl v budoucnu fungovat standardně na kanálu 8B s vertikální polarizací, vyzářený výkon byl stanoven na hodnotu 5 kW.

Na koordinaci nového vysílače upozornil v polovině července portál Satellifax. Multiplex MDR Thueringen má přirozený přeshraniční zásah i na území Čech. Pravděpodobnost jeho zachycení se pochopitelně zvyšuje směrem k Německu. Dále od hranic je pro zachycení tohoto multiplexu zapotřebí externí anténa pro III. pásmo, v některých oblastech však stačí pouze teleskop. Tuto síť si je možné poslechnout bez problémů například i ve vybraných částech pohoří Brdy.

Multiplex MDR Thueringen v současné době funguje z patnácti vysílačů po celém Durynsku a sedmi dokrývačů s výkonem 1 Watt, které slouží pro zásah několika silničních/dálničních tunelů. Spolková země tak měla jako jedna z prvních pokrytí také této dopravní infrastruktury. V multiplexu MDR Thueringen jsou kromě společných okruhů pro všechny spolkové země, jako jsou MDR Jump, MDR Sputnik nebo MDR Aktuell k dispozici i regionální okruhy ve čtyřech verzích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související