Veřejnoprávní rozhlas MDR rozšířil pokrytí DAB+ pro Durynsko, využívá nový vysílač v Bavorsku

16. listopad 2018

Vysílač Kreuzberg má výkon 10 kW a slouží primárně pro dokrytí jihozápadního Bavorska. V multiplexu jsou šířeny veřejnoprávní okruhy MDR včetně digitálních stanic.

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR rozšířil v uplynulých dnech pokrytí digitálního rozhlasu pro spolkovou zemi Durynsko. 30. října bylo spuštěno vysílání technologie DAB+ z lokality Kreuzberg (Rhön), která se nachází v Bavorsku. Umístění vysílače do jiné německé spolkové země je možné díky dohodě jednotlivých veřejnoprávních rádií spadajících pod správu ARD. Vysílač slouží tentokrát zejména pro dokrytí jihozápadního Durynska.

Nový vysílač fungující na kanálu 8B má výkon 10 kW a je díky němu možné naladit například stanice MDR Thüringen (regionální verze Erfurt, Gera, Heilign a Suhl), MDR Kultur, MDR Aktuell nebo MDR Schlagerwelt. Většina stanic je šířena s vysokou zvukovou kvalitou 88 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1, okruh MDR Klassik kvůli povaze programu dokonce se 112 kbps. Pokrytí DAB+ signálem uvnitř budov dosáhlo pro multiplex MDR 85 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související