Po celém světě se prodalo 75 milionů DAB rádií, více než polovina ve Velké Británii

12. červen 2019

Roste počet prodaných digitálních rádií, spuštěných vysílačů a tím pádem i pokrytí hlavních dálničních tahů. Mezi tahouny technologie patří kromě Velké Británie i Německo a Švýcarsko.

Organizace WorldDAB, jejímiž členy jsou také Český rozhlas a České Radiokomunikace, v úterý informovala o tom, že po celém světě se do konce loňského roku prodalo pětasedmdesát milionů rozhlasových přijímačů do domácnosti, případně automobilu s podporou DAB+ nebo DAB. Všechny ostatní země s přehledem převyšuje Velká Británie, která eviduje téměř 40 milionů prodaných digitálních rádií. S velkým odstupem následuje s necelými 12 miliony Německo a s polovinou této cifry pak Norsko.

Technologie DAB je prezentovaná danou organizací jako hlavní distribuční platforma pro rozhlasové vysílání v Evropě, což bylo zdůrazněno v nedávné době některými rozhodnutími na evropské i regionální úrovni. Itálie a Francie už realizovaly kroky k tomu, aby od začátku roku 2020 byla prodávána pouze autorádia, která umožňují příjem jak analogového, tak digitálního vysílání. Ve Velké Británii poslech digitálního rádia letos dosáhl hodnoty přes 56 %, přičemž 71,6 % z celkového objemu měla na svědomí technologie DAB a DAB+. 

Mezi klíčová zjištění studie WorldDAB patří:

  • Ve Spojeném království má 67 % domácností alespoň jedno rádio DAB a digitální poslech přesáhl 50 % pro tři po sobě následující čtvrtletí.
  • V Německu bylo prodáno více než 11 milionů přijímačů
  • Ve Švýcarsku je 64 % poslechu rozhlasového vysílání realizováno přes digitální platformy
  • V Itálii se prodalo 46 % nových automobilů s DAB+, což je o 32 % více než v roce 2017
  • V Norsku bylo prodáno 6 milionů DAB+ přijímačů
  • V Austrálii se nyní prodává 69 % nových automobilů s DAB+ = nárůst o 47 % ve srovnání s rokem 2017

autor: lukpo
Spustit audio

Související