Videotéka Edisonline přidala do nabídky stovky titulů československé kinematografie

25. říjen 2021

Filmy pro pamětníky, československá klasika i krátké, desítek let staré dokumenty nebo neznámé snímky jsou nově součástí online videotéky Edisonline společnosti Film Europe. Celkem jde o 618 titulů různých žánrů. Doposud se služba soustřeďovala na festivalovou tvorbu z přehlídek jako Cannes, Benátky nebo Berlinale.

Nabídka stovek titulů čítá filmy a dokumenty od dvacátých až po devadesátá léta 20. století. Předplatitelé služby se mohou těšit na snímky jako Farářův konec, Konkurs, Ikarie XB1, Petrolejové lampy nebo Ovoce rajských stromů jíme. V nabídce nechybí ani kultovní černobílý snímek Extase režiséra Gustava Machatého z roku 1932. Kompletní seznam všech přidaných československých titulů mohou najít zájemci na webu Edisonline.

Společnost Film Europe provozuje kromě stejnojmenného filmového kanálu v lineárním prostředí i stanici Film Europe+. Právě na nich jsou k vidění i archivní československé filmy. V minulosti bylo vysílání tematických stanic rozděleno jinak. Vlajkový program Film Europe doplňovaly stanice Československo a Be2Can. Přejmenování těchto dvou stanic bylo logickým strategickým rozhodnutím. Edisonline je doplňkem pražského kina Edison Filmhub.

autor: lukpo
Spustit audio

Související