Videotéka Edisonline zařadila do nabídky sto let staré filmy, v jejím seznamu jsou nově i „skandinávské klenoty“

28. únor 2022

Provozovatel online videotéky Edisonline, společnost Film Europe, zařadila v uplynulých dnech do své nabídky snímky z dvacátých let minulého století, tedy tituly, které oslavily, případně brzy oslaví sto let existence. Film Europe tyto novinky označuje doslova jako „skandinávské tituly němé éry“.

Na Edisonline tento měsíc přibylo šest švédských němých filmů, které formovaly nejen severskou, ale celosvětovou kinematografii. Tvorba režisérů Victora Sjöströma, Mauritze Stillera a Benjamina Christensena vás zavede do 20. let minulého století plné čarodějnic, smrti, zločinech, ale i romance a lásky. Snímky, jež tvarovaly tvorbu velikánů, jako byli Charlie Chaplin, Ingmar Bergman nebo Stanley Kubrick,“ uvádí provozovatel služby.

Edisonline nabízí dle vlastní charakteristiky „nejlepší festivalové filmy a dva filmové TV kanály za cenu lístku do kina“. Služba je první česko-slovenskou videotékou svého druhu, která je zaměřená výhradně na světový festivalový film. Nedávno však do nabídky přibyly i stovky tuzemských snímků, řada z nich v restaurované podobě. Aktualizace titulů probíhá s měsíční periodicitou. Službu provozuje majitel kanálů Film Europe a Film Europe+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související