Vypnutí analogového vysílání VKV je velkou příležitostí pro automobilky ve Švýcarsku

23. říjen 2019

Dovybavit digitálními tunery zbývá ještě přibližně tři miliony vozů. Švýcaři jsou na přechod dobře připraveni. Digitální poslech zde již dávno překonal využití analogové distribuce.

Blížící se vypnutí analogového vysílání VKV/FM ve Švýcarsku bude velkou příležitostí pro tamní automobilky. Informuje o tom portál CE Today, jehož redakce se zúčastnila setkání zástupců veřejnoprávního rozhlasu SRG a jednotlivých výrobců vozů. Digitálním tunerem je ve Švýcarsku vybavit ještě přibližně tři miliony automobilů. Ukončení analogového vysílání v pásmu velmi krátkých vln je naplánováno na roku 2024. Půjde o první zemi bez jakéhokoliv vysílání na VKV/FM.

V současné době je ve hře, že VKV distribuce by byla ukončena v případě veřejnoprávního rozhlasu SRG v letech 2022 a 2023, komerční stanice by se pak přidaly o rok později. Ve hře je ale také varianta, že by došlo k jednorázovému vypnutí v roce 2024. Definitivní stanovisko má digitalizační skupina složená ze zástupců jednotlivých složek oznámit v roce 2021. V nedávné době se objevily ve švýcarských médiích informace, že k vypnutí VKV by mohlo dojít vzhledem k připravenosti Švýcarů na DAB+ ještě o rok dříve.

autor: lukpo
Spustit audio

Související