Vysílač Leipzig – Stadtwerke byl odstřelen, v minulosti šířil i DAB+

3. listopad 2023

V saském městě Lipsko byl v první polovině září odstřelen městský vysílač Stadtwerke, respektive komín, na němž byl v minulosti celý telekomunikační systém umístěn. Diváci a posluchači včetně těch, kteří přijímají digitální rádio DAB+, o signál svých oblíbených stanic nepřišli. V tuto chvíli se již vysílá z jiných lokalit.

Čtěte také

Na operaci, která proběhla v neděli 10. září, upozornil portál Satellifax. Komín měl 170 metrů, což ho pasovalo na největší stavbu v Sasku ve své kategorii. V minulosti z kóty Leipzig – Standtwerke bylo možné naladit digitálních signál ve standardu DVB-T i digitální rádio DAB+. Portál Satellifax připomíná, že již osm let je možné naladit televizi i rádio z nástupnického stanoviště, kterým je Leipzig – Zenturm-Südost (Lipsko – Centrum-jihovýchod).

Co se týká digitálního rozhlasu v Lipsku, programová nabídka je zde velmi bohatá. Kromě dvou vlastních sítí – lokální DAB+ Leipzig a místní Region Leipzig – tu fungují i multiplexy DR Deutschland, Antenne Deutschland, MDR Sachsen a Sachsen K12A. Velmi dobrý dosah má při zlepšených podmínkách vysílač Leipzig – Messegrund. Z externí anténou pro III. pásmo je ho možné zachytit i na více než dvousetkilometrovou vzdálenost.

autor: lukpo
Spustit audio

Související