Vysílání ruské RT odolává zákazu distribuce přes vlastní aplikaci, do nabídek operátorů pronikla Ukraina 24

2. březen 2022

Uplynulé hodiny přinesly další významné distribuční změny na evropském televizním nebi, které souvisejí s právě probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině. Tou nejzásadnější je pochopitelně významné omezení distribuce zpravodajské stanice RT. Za zmínku stojí ovšem volné vysílání prémiových stanic TV1000 ze satelitu Hotbird.

V uplynulých hodinách přistoupila společnost SES k odpojení všech verzí kanálů RT ze satelitů Astra. Šlo nejen o samotnou RT in English, ale také mutace španělskou a francouzskou. Tento stav platí pro satelitní pozice bez problémů zachytitelné i na území České republiky, tedy družice Astra 28,2 stupně východně a Astra 19,2 stupně východně.

Čtěte také

Distribuce programů RT je v tuto chvíli významně omezena a pokračuje pouze přes Smart TV aplikace v chytrých televizorech. Vývojářem tohoto programu je přímo ruská zpravodajská stanice. Na zákaz distribuce těchto programů na území Evropské unie upozornila dnes v podvečer i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Distribuce RT Doc a arabské verze RT pokračuje prostřednictvím satelitu Hotbird.

Ze stejné družice je v tuto chvíli možné přijímat i volné vysílání HD verze zpravodajské televize Ukraina 24, kterou už stihl zařadit do své nabídky i tuzemský operátor SledováníTV. Ten však šíří stanici pouze ve standardním rozlišení. Tuzemští operátoři, kteří měli zájem o kanál Ukraina 24, si jeho vysílání mohou nyní převzít ze satelitu a poskytnout ho svým zákazníkům. K dispozici je případně i programový průvodce EPG.

Díky aktuální situaci na Ukrajině, která přináší leckdy v oblasti distribuce signálu také nejasnosti, je možné na satelitech Hotbird z pozice 13 stupňů východně přijímat v České republice i volné vysílání jinak běžně kódovaných ruských prémiových stanic TV1000, TV1000 Action a TV1000 World Kino. V případě prvních dvou kanálů je k dispozici kromě ruské i anglickojazyčná stopa, distribuce probíhá ve standardní kvalitě obrazu.

Parametry příjmu: Hotbird 13C (13 stupňů východně), 10853/H, SR 29900, FEC 3/5, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související