Vysílání v Ultra HD je pro Novu a Primu zatím v nedohlednu, Česká televize ho neřeší

5. červen 2019

Pro veřejnoprávní médium je nyní klíčové vyřešit bezproblémový přechod vysílacího řetězce na rozlišení 1080p50. Jako vhodný formát se případné jeví vyšší dynamický rozsah HDR.

České komerční televize Nova a Prima nepočítají s tím, že divákům nabídnou v blízké době vysílání ve formátu Ultra HD, možnosti rozvoje naopak vidí v možném spuštění placené nabídky DVB-T2. Na konferenci Digimedia 2019 nezazněl žádný konkrétní termín, kdy by se tak mohlo stát. Michal Kratochvíl, výkonný ředitel techniky České televize konstatoval, že na úrovni experimentu by s touto obrazovou kvalitou veřejnoprávní médium rádo koketovalo a první nabídky zejména z oblasti sportu už od poskytovatelů obsahu existují.

„Za současného stavu a rozpočtu České televize neočekávám, že bychom se mohli technologicky rozmáchnout. Po roce 2021 budeme rádi, pokud zachováme stávající kvalitu služeb,“ oznámil přítomným generální ředitel České televize Petr Dvořák, a doplnil: „Po roce 2020 budeme dále diskutovat s ministerstvem financí o dalším fungování veřejné služby. Je to o tom bavit se, jaké další služby máme dopravit k divákům a jaké další peníze k tomu dostame. V horizontu dvou až tří let neočekávám nějaký technologický rozmach.“

Podle výkonného ředitele Kratochvíla je pro tuto chvíli pro Českou televizi klíčové vyřešit přechod z rozlišení 1080i50 na 1080p50, které podporuje právě pozemní vysílání DVB-T2, respektive kódování H.265/HEVC. Jako zajímavá technologie se v této souvislosti jeví například rozšíření barevného prostoru a vyšší dynamický rozsah (HDR). Tyto testy již provedla například francouzská privátní skupina NRJ Group na satelitu Astra a přinesla velmi dobré obrazové výsledky i při použití relativně nízkého datového toku okolo 2,5 Mbps.

autor: lukpo
Spustit audio

Související