Západočeské Rádio Samson chystá radikální krok, opustí VKV a vsadí na DAB+

3. říjen 2018

V rámci Radioprojektu patří západočeská stanice k těm s nejmenší posluchačskou základnou. Vykazuje dokonce nižší čísla, než jaké mají výhradně digitální programy Českého rozhlasu.

Západočeské Rádio Samson chystá učinit radikální krok, který ovlivní jeho další fungování. Od 2. listopadu bude možné tuto rozhlasovou stanici poslouchat pozemně pouze prostřednictvím technologie DAB+. Analogové vysílače v Plzni (103 MHz), Domažlicích (103 MHz), Karlových Varech (105 MHz), Tachově (105,6 MHz) a Železné Rudě (105,6 MHz) bez náhrady vypne. Zájemci, kteří si tak budou chtít vysílání Rádia Samson najít, budou muset sáhnout po DAB+ přijímači, případně se naladit na on-line stream nebo mobilní aplikaci.

Pavel Vorel, výkonný ředitel stanice, portálu Digitální rádio řekl, že přechod na digitální vysílání vnímá pozitivně. Rádio Samson se díky DAB+ dostane do oblastí, kde doposud nevysílalo - získat nový VKV kmitočet v obsazeném éteru je pro stanici prakticky nemožné – a zároveň ušetří za analogovou distribuci, která je nákladnější než digitální. Podle Vorla, který věří, že operátoři RTI cz a Teleko budou DAB+ rozšiřovat do nových oblastí, jsou posluchači na odchod z VKV připravování dlouhodobě. Podle Radioprojektu poslouchá Samson denně pouze tisíc a týdně šest tisíc lidí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související