Zkušenosti s příjmem a aktivací německé placené DVB-T2 nabídky Freenet TV na území Čech

27. červenec 2020

Zachycení německé placené televize jsem realizoval v uplynulých týdnech na Karlovarsku z vysílače Chemnitz – Geyer. Úspěšně se podařilo dekódovat všechny tři komerční DVB-T2 multiplexy. Teleshoppingové kanály a křesťanská Bibel TV jsou k dispozici v bezplatném režimu a nevyžadují aktivaci prostřednictvím webu operátora.

S nabídkou placené pozemní televize se můžete na specializovaných českých webech setkat v souvislosti se Slovenskem nebo Rakouskem, dohledat informace o německé službě Freenet TV už je ale pěkný oříšek. Pod kolegou Filipem Rožánkem vyšel na webu Lupa.cz sice obsáhlý článek plný obrázků od Petra Feistauera, ten ale spíše popisuje technické řešení služby jako takové, nikoliv však samotný příjem této nabídky a její aktivaci. Vše jde překvapivě velmi jednoduše, potřebujete k tomu ale pochopitelně jediné – být v dosahu signálu.

Vzhledem k tomu, že období letních dovolených je v plném proudu a zanedlouho se přehoupneme do jejich druhé poloviny, navštěvujeme v těchto týdnech a měsících různé kouty naší republiky. Při této příležitosti jsem se vydal v první polovině července do Háje u Loučné pod Klínovcem. Název obce napovídá, že se nachází pod nejvyšším vrcholem Krušných hor a díky své poloze je relativně hodně odstíněna od vysílačů z Čech a naopak se zde otvírá cesta pro řadu německých signálů, ať už se jedná o analogový a digitální rozhlas nebo televizi.

Čtěte také

Háj u Loučné pod Klínovcem je pouhých 25 km vzdušnou čarou od saského vysílače Chemnitz – Geyer. Ten je pro náš text klíčový, protože právě odtud je možné přijímat na třech kanálech placenou pozemní nabídku Freenet TV. Jedná se konkrétně o kanály 29, 42 a 46. Postupem směrem do středu Čech se stává pochopitelně příjem těchto kódovaných komerčních stanic nemožným, a to díky kolizi s místními vysílači. Kanály 42 a 46 jsou využívány přímo v Praze operátory Digital Broadcasting (multiplexu 24) a Prague Digital TV (Regionální síť 4). Určitá teoretická možnost je tak na volném kanálu 29.

Kromě třech výše zmíněných kmitočtů bylo možné v Háji u Loučné pod Klínovcem přijímat placenou nabídku Freenet TV také na kanálu 28, a to s o něco horšími hodnotami oproti Chemnitzu. Jednalo se o vzdálenější vysílač Leipzig/Messegrund   s výkonem 50 kW. Prakticky všechny německé televizní kóty fungují na rozdíl od České republiky ve vertikální polarizaci, takže ani tyto dvě nejsou výjimkou. Příjem byl realizován na set-top box TechniSat Digipal T2 HD ex+ a anténu Super Color, kterou jsem měl dlouhých 10 let zavřenou ve sklepě, ale při příležitosti dovolené u německých hranic jsem se ji opět rozhodl „oprášit“.

Čtěte také

Volba set-top boxu TechniSat byla prakticky zcela náhodná a nikoliv cílená. Tento produkt používám v Praze dlouhodobě pro horizontální anténu Hirschmann a realizuji na něj například dle podmínek šíření příjem DVB-T multiplexu 3 z polského Klodzka. Jde o jeden z přijímačů, který je operátorem Freenet TV certifikován a lze ho tak bez obav pro sledování německých volných i placených kanálů v pozemní televizi použít. Set-top box nemá šachtu pro vložení dekódovacího modulu, ale provozovatel této služby vám oprávnění pošle de facto prostřednictvím televizního signálu. Připojení k internetu není zapotřebí.

A to už se dostáváme k jednomu z pilířů tohoto článku. V případě, že jste v dosahu signálu německé placené nabídky, její aktivace je velmi jednoduchá. Stačí k tomu navštívit pouze oficiální webové stránky https://www.freenet.tv/ a zde se přihlásit. Registrace obsahuje přitom pouze pár kroku – zadání ID přijímače, váš e-mail a heslo. Žádné další údaje nebylo nutné v této části zadávat. Následně přišel ještě e-mail, ve kterém bylo nutné kliknout na odkaz, abyste vaši adresu potvrdili. Mezitím zároveň došlo také ke spárování vašeho set-top boxu s databází Freenet TV a vzápětí vám byla aktivováno tříměsíční bezplatné promo.

Čtěte také

Ano, čtete správně. Pokud chcete placenou nabídku Freenet TV pouze vyzkoušet, nemusíte k tomu zadávat nikde žádné osobní údaje, jako je datum narození, vaše adresa apod. Vše se obejde pouze v podobě základní registrace a během chvíle můžete sledovat vámi požadované programy. V mém případě došlo k aktivaci kompletní nabídky Freenet TV do 9. října letošního roku. Programová nabídka, kterou najdete na webu ukwtv.de pod označením Freenet1 až Freenet3, je šířená klasickou distribuční cestou přes vysílače. Dalším produktem je Freenet TV Connect, kde je však vyžadována podpora tzv. červeného tlačítka.

Osobně považuji Freenet TV za velmi zajímavou nadstavbu bezplatné programové nabídky, kterou lze ovšem přijímat na území Čech vzhledem k cílení na velká města pouze ve vybraných oblastech, ideálně Karlovarsko, Chomutovsko, s odstíněním kolizních vysílačů. Programová nabídka obsahuje v drtivé většině základní německé komerční stanice ve vysokém rozlišení obrazu, a to na rozdíl od satelitu v kvalitě 1080p50, kdy Němci stejně jako tuzemští operátoři používají moderní kódování H.265/HEVC. Volně jsou v jednom z multiplexů šířeny teleshoppingové kanály a křesťanská Bibel TV, vše ve formátu qHD.

Pro další dotazy jsem vám k dispozici v rámci facebookové skupiny DVB-T2 Česká republika, o digitálním rádiu si můžete vyměňovat zkušenosti na platformě DAB+ Česká republika – oficiální diskuse.

autor: lukpo
Spustit audio

Související