Africký Hlas Nigérie si naladíte digitálně také v Evropě, dokazuje slovenský lovec

17. srpen 2018

Výkonný 250 kilowattový vysílač kromě černého kontinentu obhospodaří signálem i další kouty světa. Zájemce potřebuje pro poslech přijímač s podporou standardu DRM.

Vysílání africké rozhlasové stanice Voice of Nigeria (Hlas Nigerie) lze přijímat mimo jiné také v Evropě. Překvapivý úlovek včetně ukázek nahrávek reportoval v rámci jedné z uzavřených facebookových skupin slovenský lovec vzdálených signálů Pavol Buljak. Podle portálu Shortwaveschedule.com odpovídá frekvence 15120 kHz vysílači Abuja Lugbe, který je umístěný prakticky v samotném srdci africké země. Přenos signálu probíhá v digitálním standardu DRM.

Hlas Nigérie by měl být zachytitelný digitálně v době od 20. do 22. hodiny, a to s výkonem 250 kW. Rozhlasová stanice se rozhodla pro technologii DRM, protože analogové vysílání ji v minulosti nepřinášelo takové pokrytí, jaké by si představovala. Anglicko-jazyčným programem by měla uspokojit nejen posluchače v různých koutech Afriky, ale kromě Evropy by její signál mohl dolétnout také do Ameriky nebo dalších koutů světa včetně oceánských oblastí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související