Agentura GfK: Prodej DAB+ přijímačů vzrostl v Německu loni meziročně téměř o čtvrtinu

27. leden 2021

Německo se může spolehnout na bohatou programovou nabídku na úrovni celoplošných i regionálních digitálních stanic. V roce 2020 se u našich západních sousedů prodalo 23 procent přijímačů, které obsahují DAB+ tuner.

Digitálních rádií, která jsou schopná přijímat rozhlasové vysílání DAB+, se prodalo loni v sousedním Německu o 23 procent, tedy téměř o čtvrtinu více, než v předchozím roce. V tiskové zprávě o tom informovala v úterý agentura GfK, která vychází z dat prodejců a průmyslových zdrojů. U našich západních sousedů se prodalo loni celkem 4,2 milionu zvukových zařízení, kam patří domácího kina, rádia, tunery, receivery a autorádia. 38 procent z těchto přijímačů – 1,6 milionu zařízení – bylo schopno přijímat technologii DAB+.

GfK uvádí, že ve prospěch digitálního rozhlasu DAB+ hraje větší rozmanitost programů, a to jak celostátních tak i regionálních, vyšší zvuková kvalita eliminující nežádoucí šumy, schopnost přijímat doplňkové informace, jako jsou hudební tituly nebo informace o počasí, a mnoho dalšího. Od konce loňského roku musí být rozhlasové přijímače vybaveny kromě analogového i digitálním, případně IP tunerem, obliba DAB+ tak nadále poroste. Implementace technologie do nových vozů je již naprostou samozřejmostí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související