V Německu se loni prodalo téměř půl druhého milionu digitálních rádií

21. březen 2019

1,4 milionu prodaných DAB+ přijímačů znamená meziroční nárůst o deset procent. VKV rádia ve stejné kategorii klesla o čtrnáct procent.

Německo dosáhlo v loňském roce dalšího významného milníku v oblasti digitálního rádia DAB+. Prodal se zde téměř půl druhý milion přijímačů, které umožňují poslech rozhlasových stanic na této platformě. 1,4 milionu prodaných DAB+ rádií odpovídá meziročnímu nárůstu o deset procent. Povzbudivá čísla přinesl aktuální report výrobců a prodejců spotřební elektroniky v rámci gfu. Tržby z prodeje DAB+ přijímačů přinesly do pokladen 218 milionů eur, v přepočtu tedy přibližně 5,6 miliardy korun. Prodej rádií pouze s VKV postupně klesá, meziročně o 14 %.

Organizace Digitalradio Deutschland, která sdružuje na německém trhu subjekty zainteresované v zavádění DAB+, předpokládá, že skutečný počet prodaných přijímačů bude ještě vyšší. Nejsou sem započítávány nákupy rádií ze zahraničí nebo autorádia integrovaná od automobilek. Německý trh očekává, že prodej DAB+ přijímačů bude nadále růst, a to i v souvislosti s nařízením Evropské komise o povinné montáži odpovídajících tunerů do nových vozidel. Na německém trhu je v současné době k dispozici okolo 600 modelů digitálních rádií.

autor: lukpo
Spustit audio

Související