V Německu se prodalo letos přes jeden milion DAB+ přijímačů, očekává se další růst

25. listopad 2020

Německým receptem na úspěch digitálního rádia DAB+ je provoz dvou celoplošných sítí, zemské multiplexy i řada regionálních a místních nabídek. V letošním roce by se měl prodat 1,75 milionu těchto přijímačů.

Německo pokračuje v úspěšné cestě za digitalizací rozhlasové vysílání. Za tři čtvrtletí letošního roku se prodal více než jeden milion digitálních rádií DAB+. V meziročním srovnání jde o nárůst o 14,5 %. Výsledky potvrzuje průmyslový index HEMIX, kterým se německý trh řídí. Naši západní sousedé už utratili za digitální přijímače téměř 139 milionů eur. Sara Warneke, výkonná ředitelka gfu, společnosti, která zastupuje prodejce spotřební a domácí elektroniky, uvedla, že zákazníci spoléhají na inovativní a budoucí technologii rádia.

„Bohatá nabídka přijímačů, lepší kvalita příjmu a rostoucí rozmanitost programů hovoří ve prospěch DAB+. Digitalizace pomoci rozhlasového vysílání také zrychluje. Pro rok 2020 předpovídáme celkově růst téměř o 16 procent na 1,75 milionu prodaných DAB+ rádií,“ konstatovala Warneke. Od 21. prosince začne v Německu platit povinnost instalace digitálních tunerů do základní výbavy automobilů. V této souvislosti se očekává další růst. Prodejci budou mít zároveň povinnost nabízet zákazníkům DAB+ i v klasických rádiích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související