Anglickojazyčný zpravodajský kanál TVP World rozšíří dostupnost, vysílat bude i v DVB-T2

23. říjen 2022

Polská veřejnoprávní televize začne šířit svůj anglickojazyčný zpravodajský kanál TVP World také jako součást pozemního vysílání. Program bude k dispozici v tamním celoplošném experimentálním DVB-T2 multiplexu. TVP o tom informovala v pátek krátkých sdělením pro média. Stanice nahradí v DVB-T2 sítí program TVP Kultura HD, který bude nadále k dispozici v multiplexu 8.

Čtěte také

Pro některé diváky se může příjem stanice TVP Kultura zkomplikovat, protože DVB-T multiplex 8 vysílá ve III. pásmu. Divák tedy potřebuje pro příjem kanálu speciální anténu. V sousedním Polsku již byly zahájeny konzultace týkající se případného opuštění televizního vysílání ve III. pásmu. Kmitočtový rozsah je včetně České republiky vyhrazen výhradně digitálnímu rádiu DAB+. ČTÚ tento týden na konferenci Radiokomunikace 2022 potvrdil, že tato skutečnost komplikovala mezinárodní koordinace a přípravu frekvencí pro komerční rozhlasové sítě.

Zpravodajská televize TVP World vysílá v angličtině a odstartovala v loňském roce, krátce po vypuknutí uprchlické krize na hranici s Běloruskem. V České republice je tento program snadno dostupný například pro majitele zobrazovačů se systémem Android TV, kteří si mohou stáhnout bezplatnou aplikaci TVP VOD. Kanál TVP World je zde k dispozici bez geoblokace, tedy regionálního omezení. Pozemní cestou bude stanice zachytitelná v dosahu polských vysílačů, tedy zejména blízko hranic s našimi severními sousedy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související