Apple představil novou podobu multimediálního centra Apple TV a přepracoval podcasty

20. duben 2021

Americká společnost Apple dnes představila veřejnosti prostřednictvím živého streamu na svých platformách chystané novinky pro její zákazníky. Byla mezi nimi i nová podoba multimediálního centra Apple TV, zejména pak dálkového ovladače, i přepracovaná podcastová aplikace.

Apple TV 4K přináší standardně podporu vysokého dynamického rozsahu HDR, nově však s vysokou obnovovací frekvencí také v rámci technologie Dolby Vision. Podporována je snímková frekvence 60 fps. Apple TV 4K dostala čip A12 Bionic, který umožní zvýšení grafického výkonu, dekódování videa a zpracování zvuku. Na pohled se od svého předchůdce toto multimediální centrum neliší.

Apple TV 4K přidává podporu technologie HDR HFR zejména kvůli americkým vysílatelům, kteří se ji již rozhodli v komerční podobě nasadit. V České republice zatím na toto vylepšení obrazu nenarazíte. V minulosti proběhly například na satelitu Astra testy německých nebo francouzských kanálů.

Čtěte také

Frekvence 60 fps byla zvolena také kvůli mobilním telefonům iPhone 12. Výraznou proměnou prošlo dálkové ovládání, které nabídne například snažší přetáčení přes fyzický „kroužek“.

Z pohledu redakce portálu Digitální rádio není nová verze Apple TV takovou revolucí, že by si ji musel zájemce pořizovat, pokud disponuje předchozí 4K verzí. Z pohledu nového uživatele lze však říci, že ATV 4K nabízí ve všech směrech velmi dobrou reprodukci obrazu.

32 gigabitovou verzi plánuje firma uvést na trh ve druhé polovině května, a to za cenu 179 dolarů, v přepočtu tedy necelé čtyři tisíce korun, s předobjednávkami se začne (v USA) v pátek 30. dubna. K dispozici bude toto multimediální centrum i s dvojnásobnou velikostí úložiště.

Čtěte také

Apple představil také novou podobu své služby Podcasty, kterou přepracoval dle aktuálních trendů. Uživatelé budou moci například prozkoumávat jednotlivé kanály, které jsou vytvořeny jednotlivými tvůrci, a to včetně jejich autorského rukopisu.

Podcasty doplňuje možnost předplatného, kterou spouští ve 170 zemích a regionech od května. Služba umožní například poslouchat obsah bez reklam, přinese bonusové materiály a předčasný přístup k novým vydáním oblíbených kanálů.

autor: lukpo

Související