Bavorské Radio Galaxy Allgäu ukončí analogové FM vysílání, v Čechách ho naladíte v DAB+

8. září 2022

Další vysílatel v sousední německé spolkové zemi Bavorsko chystá omezení analogového vysílání FM, tentokrát dokonce jeho úplně vypnutí. Ke konci září bude přerušena distribuce signálu prostřednictvím vysílače Kempten. Radio Galaxy Allgäu už se v rámci pozemního šíření soustředí pouze na multiplex Allgäu-Donau-Iller.

„Od 30. září 2022 přejdeme v Allgäu zcela na DAB+. Samozřejmě, jako vždy nás můžete slyšet také prostřednictvím webového streamu, reproduktoru Amazon Alexa a mobilních aplikací. Frekvence Kempten VHF 88,1 MHz se stává minulostí,“ citoval vysílatele portál RadioWoche. V České republice prozatím k žádnému podobnému kroku zatím nedošlo, nicméně absenci FM kmitočtů vykrývá komerční Signál Rádio právě skrze DAB+.

Radio Galaxy Allgäu samozřejmě zasahuje svým signálem i na území Čech, a proto se také o této rozhlasové stanici zmiňujeme. Jedná se zejména o oblast Šumavy, s patřičným vybavením pro dálkový příjem pak i dále od hranic se sousedním Bavorskem. V řadě lokalit, jako jsou například Krušné hory, ale brání této síti silný signál německého veřejnoprávního multiplexu MDR Thueringen. Obě programové nabídky využívají totožný kanál 8B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související