Bavorsko by se mohlo dočkat celoplošné komerční sítě DAB+

26. leden 2021

Nová rozhlasová síť pro komerční stanice s celoplošným pokrytím by obsadila kanál 10D, který se využíval již v minulosti. Případné spuštění multiplexu bude záležet na zájmu vysílatelů. Nová síť by nabídla méně programových pozic s vyšším zabezpečením signálu.

V Bavorsku by mohla v budoucnu odstartovat digitální rozhlasová síť, která by nabídla distribuci signálu na celoplošné úrovni pro komerční stanice. Informaci přinesl v prosinci portál Teltarif.de. Bavorský regulátor BLM zahájil mezi vysílateli takzvaný call-of-interest, tedy takzvanou veřejnou výzvu, jaký zájem by o multiplex tohoto typu byl. Stanice, které mají zájem v Bavorsku o celoplošné vysílání, jsou součástí řady regionálních nabídek. Výjimku tvoří pouze Antenne Bayern, která je vedle Bavorského rozhlasu součástí sítě Bayern.

Rozhlasová síť by vysílala na kanálu 10D, který byl dříve využíván právě pro celoplošné pokrytí DAB+, nicméně po distribučních změnách v uplynulých letech došlo k jeho uvolnění. Celonárodní síť by nabídla méně programových pozic vysílatelům, na druhou stranu by tyto programy byly k dispozici se zvýšenou ochrannou signálu. Multiplex by měl k dispozici také méně vysílacích kót, což by právě kompenzovalo i dobré pokrytí v okrajových oblastech. Po veřejné výzvě regulátor BLM rozhodně o tom, zda je poptávka po multiplexu dostatečná.

autor: lukpo
Spustit audio

Související